De geschiedenis van puzzelen
De puzzel, we kennen hem allemaal wel. Vroeger als kind heb je vast gepuzzeld. Tegenwoordig weten we dat puzzelen allerlei voordelen heeft voor kinderen. Daarnaast puzzelen volwassenen ook voor hun plezier. Maar wie is de uitvinder? En wat is precies de geschiedenis van de puzzel?
Waarom en door wie werd de puzzel uitgevonden?
In 1760 werd de eerste puzzel ontwikkeld door de Engelse graveur en cartograaf John Spilsbury. Hij maakte en verkocht puzzels van landkaarten. Deze puzzels werden weer gebruikt in het aardrijkskundeonderwijs. Hierbij hielpen puzzels mee aan het leren van topografie. In deze tijd werden de puzzels nog van hout gemaakt en ze klikten niet in elkaar. Bij de eerste puzzels lagen de stukjes naast elkaar. Puzzelmakers gingen al snel andere afbeeldingen toevoegen. Hierdoor werd puzzelen voor iedereen interessant.
Echter was puzzelen niet voor iedereen te betalen. Zo kostten houten puzzels in het begin van 1900 in de Verenigde Staten ongeveer 5 dollar. In die tijd verdiende de gemiddelde persoon 50 dollar per maand. Het bezitten en maken van een puzzel was dus echt een luxe.
De benaming puzzel stamt af van het woord jigsaw puzzle. Deze naam kreeg de puzzel rond het jaar 1900. Een jigsaw is een soort figuurzaag die gebruikt wordt om houten puzzels te maken. Van deze naam komt ook weer de categorie Wasgij puzzels, wat een onderdeel is van het merk Jumbo.
Ontsnappen aan de grote depressie
In 1930 belandde de hele wereld in een economische crisis. Tijdens de grote depressie nam de populariteit van de puzzel toe. Door het puzzelen werden mensen afgeleid van de problemen die ze hadden. Daarnaast werden puzzels in deze tijd een stuk goedkoper. Dit kwam doordat arbeiders die geen werk meer hadden zelf puzzels gingen maken en verkopen.
Daarnaast konden fabrieken goedkoper puzzels maken door ze te stansen. Dit is een proces waarbij puzzelvormen hard op het materiaal met de afbeelding worden geslagen. Hierdoor ontstond er in korte tijd een puzzel. Dit ging natuurlijk veel sneller dan een puzzel met de hand maken. Na de Tweede Wereldoorlog was het mogelijk om kartonnen puzzels te maken. Hierdoor daalde de prijs van puzzels nog verder. Hierdoor werd puzzelen voor iedereen toegankelijk.
Puzzelfabrikanten willen meer verkopen
Om meer te verkopen begonnen puzzelfabrikanten afbeeldingen op puzzels te plaatsen die op dat moment populair of actueel waren. Dit deden ze voor onderwerpen voor kinderen en volwassenen. Zo kwamen er onder andere puzzels over sprookjes, geschiedenis, auto’s, ruimtevaart en oorlogen. Vooral puzzels met afbeeldingen van de Tweede Wereldoorlog deden het goed in de Verenigde Staten.
Soorten puzzels
Tegenwoordig zijn er veel soorten puzzels. Dit komt doordat de techniek in de loop van de jaren enorm vooruit is gegaan. Zo heb je tegenwoordig naast de normale legpuzzels bijvoorbeeld ook 3D puzzels. Hierdoor is het voor iedereen interessant geworden om te puzzelen. Met 3D puzzels kun je een afbeelding echt tot leven brengen. Kijk maar naar een puzzel als het Zweinstein kasteel van Harry Potter. Je maakt het in het miniatuur na in je eigen kamer!
Verschillende puzzel materialen
Tegenwoordig worden puzzels niet alleen meer van hout en karton gemaakt. Zo kunnen puzzels gemaakt worden van chocolade, aardewerk, plastic, foam, metaal en glas. De meeste puzzels worden nog steeds gemaakt met een stans. Echter worden van sommige materialen puzzels gemaakt door middel van water- en lasersnijden.
De meest bizarre puzzels!
Na verloop van tijd gingen bedrijven ook bizarre puzzels creëren. Zo werden er puzzels verkocht die amper met het blote oog te leggen waren. Daarnaast zijn er ook mega grote puzzels te koop. Zo heeft fabrikant Ravensburger op dit moment een puzzel te koop met 32.562 stukjes. Deze mega puzzel is dan ook 5,44 meter lang en 1,92 meter breed. Hierdoor heeft deze puzzel een oppervlakte van bijna 10,50m²!