Hoe maak je modelbouw water?
Als je gek bent op modelbouwen en diverse landschappen wilt maken, krijg je vroeg of laat met de uitdaging van nep modelbouw water te maken. Wat op het eerste oog een flinke uitdaging lijkt, blijkt in de praktijk mee te vallen. Er gaat zeker wat tijd in zitten, maar het is niet moeilijk om een waterlandschap te maken wat er mooi uitziet.
Het voordeel is bovendien dat je de meest simpele manieren al kunt maken met standaard spullen die je in huis hebt zoals toiletpapier en houtlijm.
Het landschap voorbereiden op het modelbouw water
Het eerste wat je moet hebben om modelbouw water goed in je landschap te kunnen verwerken is een concept. Je moet immers van tevoren weten wat je wilt maken, zodat je hier omheen kunt plannen wat je met het water gaat doen.
Wanneer je zeker weet hoe je het eruit wilt laten zien ga je het landschap voorbereiden op het kunstmatige water. Dit doe je door bijvoorbeeld rekening te houden met de diepte en de vorm van het landschap. Als je een strandlandschap maakt, zorg er dan voor dat het zand geleidelijk afloopt de diepte van de oceaan in. Als je daarentegen een rivier maakt heb je aan twee kanten een oever die afloopt naar het midden toe. Neem iets meer ruimte dan je nodig denkt te hebben, want om het modelbouw water goed in te sluiten heb je nog een aantal lagen materiaal nodig.
Zorg voor een goede ondergrond
Een goede ondergrond is heel belangrijk in het maken van realistisch modelbouw water. Als je wilt dat het goed blijft zitten in het landschap, dan moet het stevig vastzitten. Daarnaast wil je niet dat als je met materialen zoals giethars of acryl gel aan de slag gaat, dat het overal tussendoor sijpelt.
Bij dergelijke opvultechnieken zorg je ervoor dat je alles goed afkadert zoals de bodem, maar ook de zijkanten (oevers) en eventuele objecten in het water zoals bruggen. Gebruik hiervoor plamuur. Doe het niet te dik, want anders kan het gaan barsten bij het drogen of aanbrengen van wijzigingen.
Grote, vlakke oppervlakten zoals de bodem van een meer kun je maken van triplex platen of andere materialen die te combineren zijn met het opvulmateriaal. Let hier dus goed op want anders kunnen de materialen een reactie met elkaar aangaan, zoals bij sommige schuimplaten.
Verschillende manieren om water te maken
Er zijn verschillende manieren om water te maken. Niet allemaal zullen ze even geschikt zijn voor jouw landschap. Soms heb je ook gewoon een voorkeur voor bepaalde materialen of methoden om te modelleren. Toch is het goed om ze te benoemen, want zeker voor de nieuwelingen zullen er verrassend makkelijke technieken bij zitten die iedereen kan toepassen.
Houd het simpel: toiletpapier en houtlijm
Om te beginnen hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld. Je kunt al prima modelbouw water maken met wat toiletpapier en houtlijm. Je kunt hier echter niet veel mee in de diepte werken dus zorg dat je een plaat van styreen of iets dergelijks hebt om te bewerken. Je mengt de houtlijm met wat kraanwater zodat het verdund wordt. Vervolgens breng je het aan op de plek waar je het kunstmatige water wilt maken. Gebruik hier een kwast voor en druk daarna het toiletpapier erop. Zorg ervoor dat je een soort kiest met zo min mogelijk motieven of bedrukking. Wanneer het papier vochtig wordt kun je het makkelijk glad drukken.
Herhaal deze stappen van het opnieuw aanbrengen van het houtlijm/water mengsel, zodat je meerdere lagen toiletpapier op elkaar stapelt. Ongeveer drie lagen is meestal voldoende. Met een kwast of een penseel kun je nu makkelijk golven creëren, omdat het goedje nog niet droog is. Dit is goed voor als je wilt beginnen met modelbouw voor je kinderen.
Wacht totdat het helemaal is opgedroogd voordat je de juiste kleuren erop schildert. Wacht daarna wéér totdat het helemaal is opgedroogd voordat je tot slot een laklaag aanbrengt. Doe je dit niet dan loop je het risico dat de laklaag bij het drogen scheurt.
Doorzichtige silicone of acryl gel
Werken met doorzichtige silicone of acryl gel werkt min of meer op dezelfde manier. Je vult het landschap met een van de twee materialen en kan het daarna beschilderen. Je kunt ook kiezen voor varianten die al vertroebeld zijn met een bepaalde kleur. Op deze manier creëer je meer diepte in je landschap door met licht en diverse kleuren te werken.
Zorg er ook voor dat je een goede bodem hebt met een kleur. De doorzichtige silicone is transparant en blijft zo, terwijl de acryl gel weliswaar als een witte gel begint, maar wordt na verloop van tijd ook doorzichtig. Het is dus noodzakelijk om de ondergrond in te kleuren en eventueel te versieren met allerlei stukjes die je op de bodem wilt hebben, zoals steentjes of visjes.
Vergeet niet de golven en andere vormen aan te maken op het moment dat het nog kan. Wacht je te lang, dan droogt het en kun je het niet meer aanpassen. Houd ook rekening mee of je bewegend of stilstaand nep water aan het maken bent. Ook de diepte maakt uit welke kleur je gebruikt. Hoe dieper het water, hoe donkerder de kleur. Werk dus geleidelijk naar lichtere kleuren hoe meer je naar de kant toe gaat.
Kant-en-klare waterfolie
Als je er echt tegenop ziet om je eigen modelbouw water te maken dan kun je natuurlijk ook kant-en-klare waterfolie kopen. Hiervoor hoef je niet eens naar de bouwmarkt om de juiste materialen te kopen en te mixen. Je bestelt het bij de modelbouwwinkel en kunt er gelijk mee aan de slag gaan. Zorg wel voor een goede stabiele ondergrond zoals schuim en geef het een kleurtje.
Indrukwekkende effecten met giethars
Giethars is een gevorderde techniek, maar wel een die hele mooie resultaten biedt. Ga hierbij goed na of je een waterdichte constructie hebt gemaakt voordat je gaat gieten en leg voor de zekerheid kranten of handdoeken onder je werktafel. Op die manier weet je zeker dat eventuele gaten niet je werkplek aantasten. Deze techniek behoort tot de modelbouw voor volwassenen omdat het niet makkelijk is voor kinderen om met deze middelen te werken.
Door diverse materialen of kleuren te mixen in de giethars kun je indrukwekkende effecten maken. Bovendien heeft het na afwerking met polijsten en gladstrijken een zeer professionele look.
Hoe werk ik het water wat ik maak bij de modelbouw goed af?
De juiste afwerking kan het verschil zijn tussen een modelbouw project met water wat er mooi uit blijft zien en eentje die na een tijdje langzaam vergaat. Door de laatste laag met de juiste materialen aan te brengen zorg je ervoor dat je landschap en mooi en gaaf uit blijft zien.
De meest gebruikelijke materialen hiervoor zijn lak en vernis. Je kunt je eigen voorkeur geven aan een van de twee, maar gebruik in ieder geval iets om het water af te werken. Dit komt omdat water in de natuur glanst vanwege het licht op het natte oppervlak. Om dit na te bootsen heb je ook iets nodig wat glanst. Een doffe kleur heeft simpelweg niet hetzelfde resultaat. Zoek een van onze martitieme modelbouwpakketten uit die goed bij je type water past en zie wat voor jou het beste werkt.
Zorg ervoor dat je lak toebrengt op een droge ondergrond, want anders kan het later barsten. Vernis kan je op vrijwel elk oppervlakte aanbrengen. Het is immers kleurloos.