Hoe start je met modelbouw? 11 tips!
Je bent enorm enthousiast om te starten met modelbouw, maar waar begin je? Dat modelbouw iets voor jou is, merk je vaak al snel. Als je plezier vindt in iets zelf creëren dan is het wat voor jou. De meesten kiezen deze hobby, omdat ze hun eigen creativiteit ergens in willen steken. Maar soms is het lastig om te beslissen waar je moet beginnen en hoe je een goede start maakt in modelbouw. Daarom willen wij jou hier een goed inzicht in geven. Hier leer je stapsgewijs kennismaken met de hobby en weet je hoe je het beste moet beginnen.
1. Start met iets binnen modelbouw wat je echt leuk vindt
Het is misschien een simpele tip, maar zeker noemenswaardig. Start met iets binnen de modelbouw wat je echt leuk vindt. De eerste reactie op het zien van een modelbouwpakket moet zijn “Ja, dat wil ik ook bouwen!”. Met de ruime keuze die je hebt moet er altijd wel iets zijn waar je met passie aan wilt beginnen.
Of het nu gaat om voertuigen, landschappen of figuren, het gaat erom dat jij je er volledig in kunt verdiepen. Bij een hobby zoals modelbouw draait het om de innerlijke motivatie om een project op te pakken. Wanneer je iets hebt gevonden waar je telkens niet mee kunt wachten om ermee verder te gaan, weet je dat je iets hebt gevonden dat bij jou past.
2. Leer de gemeenschap kennen
Starten met modelbouw doe je het beste door ook gelijk de gemeenschap te leren kennen. Op het internet zijn er veel communities te vinden die actief zijn op verschillende fora. Maar ook bij je lokale hobbyzaak kun je terecht om gelijkgestemden te leren kennen. Het voordeel hiervan is dat iedereen ervaring met elkaar kan delen. Zo hoef je zelf niet uit te vogelen om veelvoorkomende problemen te verhelpen.
Zij kunnen je tips geven welk gereedschap goed werkt, welke verf je nodig hebt en ze kunnen afbeeldingen delen van wat zij hebben gemaakt. Niet alleen is dit goed om te zien hoe zo’n modelbouwpakket er in het echt uit komt te zien, maar je kunt ook leren van de kleurenschema’s die ze toepassen waardoor je weer gemotiveerd wordt. Vraag aan de eigenaar van de zaak of je toegevoegd kan worden aan de groepsapp om de gemeenschap te leren kennen.
3. Kies een modelbouwpakket voor beginners
Voor ieder modelbouwpakket geldt een moeilijkheidsgraad. Dit heeft te maken met de hoeveelheid onderdelen die erin zitten, maar ook de grootte van de onderdelen, het materiaal en de technieken die je nodig hebt om het te bouwen. Een reden waarom mensen toch stoppen met de hobby is omdat ze aan het begin met een te moeilijk modelbouwpakket zijn begonnen.
Wat betreft gemak raden we een voorgesneden houten bouwpakket aan. Deze zijn robuust en makkelijk in elkaar te zitten. Ook heb je weinig materialen nodig om ermee te werken.
Halverwege het bouwen van het project komen ze erachter dat ze nog allerlei materiaal en gereedschap moeten aanschaffen om iets voor elkaar te krijgen. Of ze hebben het verkeerd gelijmd en het is nu onmogelijk om het te demonteren zonder schade toe te brengen.
Vraag aan ons welke houten modelbouwpakketten wij voor je kunnen aanraden om mee te beginnen.
4. Geen afleiding, wel genoeg ruimte
Zeker wanneer je start met modelbouw wil je je concentratie kunnen behouden. Je moet je aandacht erbij houden om de kleuren te kiezen, de verf voor te bereiden, de onderdelen uit te snijden en het op de juiste manier te lijmen.
Zorg ervoor dat je in een ruimte zit waar je geen afleiding hebt. Let er bijvoorbeeld ook op dat als je huisdieren of kinderen hebt, dat ze niet tegen je modelbouw object aanstoten. Houd er bovendien rekening mee dat je niet in één dag klaar zult zijn. Het komt regelmatig voor dat je het even moet opbergen of aan de kant schuiven, omdat je iets anders tussendoor moet doen. Houd er rekening mee dat je genoeg ruimte hebt om dit te doen. Idealiter heb je een eigen hobbykamer waar je alles kunt laten staan zoals het is.
5. Gebruik de juiste gereedschappen en benodigdheden
Er zijn een aantal onderdelen die je écht nodig hebt als je wilt starten met modelbouw, en een aantal dingen die zeer handig zijn voor erbij. Wat gereedschap en benodigdheden betreft heb je in ieder geval het volgende nodig:
- kwast of penseel
- precisiemes
- lijm
- verf
- verdunner
- water
Daarnaast zijn de volgende onderdelen zeker handig. Ook al weet je niet hoe je alles moet toepassen is het goed om nu alvast te oefenen, zodat je alleen maar beter wordt. Denk eraan: alleen door te doen leer je het snelst met modelleren.
- snijmat
- tandenstokers om verf mee te mengen
- kniptang
- tangen
- klemmen
- elastiekjes
- schuurpapier
- airbrush
6. Bekijk vooraf de bouwtekening
Een goed begin is het halve werk. Lees daarom vooraf goed de bouwtekening. Hierin zal al gauw duidelijk worden wat de bedoeling is. De reden waarom dit belangrijk is, is omdat de volgorde van het lijmen en uitsnijden soms tegenintuïtief is. Als je zomaar begint met knippen en plakken is de kans groot dat je een onderdeel over het hoofd ziet waardoor je je bouwwerk weer moet afbreken.
7. Wees zorgvuldig met het uitsnijden en knippen
De meeste modelbouwpakketten hebben onderdelen die zijn gemaakt van plastic. Dit is redelijk kwetsbaar voor metalen gereedschap. Je zet al gauw te veel kracht op een stuk waardoor het kan breken. Ga met beheersing aan de slag wanneer je iets uitsnijdt of knipt. Je ziet al snel of je te veel druk uitoefent, het plastic kan namelijk wit worden als het te veel buigt. In het geval van hout kun je iets meer kracht zetten meestal, maar moet je alsnog opletten bij de details zoals in de pakketten van Robotime.
Knip de onderdelen los uit de rasters met ruimte tussen het daadwerkelijke object en de aanhechting aan het raster. Door een stukje extra mee te knippen of snijden weet je zeker dat je het niet te kort afknipt. Wanneer je het onderdeel los in je handen hebt kun je altijd nog het extra stukje zorgvuldig wegsnijden of vijlen.
8. Controleer van tevoren of het past
Aangezien de lijm permanent de stukken aan elkaar lijmt is het goed om te weten dat alles zal passen. Controleer daarom van tevoren of het past. Experimenteer eerst zonder lijm welke positie je wilt dat alles heeft. Past alles goed op zijn plaats en weet je hoe je het wilt hebben? Dan kun je alles gerust aan elkaar lijmen.
Als je het een aantal keer geoefend hebt weet je ook of je bepaalde hulpmiddelen nodig hebt om de lijm te laten drogen zoals elastiekjes of specifieke houders. Deze zorgen ervoor dat de onderdelen strak blijven staan hoe jij het wilt. Verse lijm is namelijk soms niet sterk genoeg om iets op z’n plek te houden. Door de zwaartekracht zal een onderdeel verschuiven en dan eindig je met een andere houding. Je lost dit op door ze vast te zetten.
9. Hoe bereid ik het schilderen voor?
Als je eenmaal start met het schilderen binnen de modelbouw, dan moet je goed voorbereid zijn. De basis is een schone werkplek met alles binnen handbereik. Je wilt niet dat stofdeeltjes zich mengen met de verf wanneer het aan het drogen is. Ook wil je snel je kwast kunnen wassen om te voorkomen dat de verf in de kwast droogt. Daarnaast moet je alle kleuren en de nodige verdunners of lak hebben om snel te handelen.
Let er wel op dat alles goed droog is voordat je een nieuwe laag verf toebrengt. Als je niet zeker weet hoe het eruit ziet, probeer je de kleur uit op iets anders. Dit kan de binnenkant van het model zijn of een stuk krant. Iets waar veel beginners zich in vergissen is dat de primer (grondverf) echt noodzakelijk is voor een mooi resultaat. Je wilt dat de lichtere verf goed blijft zitten.
10. Koop een starter kit
Een starter kit is ideaal om meteen aan de slag te kunnen met modelbouw. Hierin zit meestal al alles wat je nodig hebt: het model, het gereedschap en de verf. Ga op zoek naar deze pakketten om een leuke eerste ervaring te hebben. Het voordeel is dat je meteen weet dat het geschikt is om op beginnersniveau te bouwen. Vaak geldt hier een bepaalde korting op omdat je alles in één keer koopt. Het vormt de basis van je toekomstige werk en hierna hoef je alleen maar een paar dingen aan te vullen om meer bouwprojecten te beginnen. In onze webshop vind je genoeg opties om te starten, ook als modelbouw voor kinderen.
11. Tips voor het opbergen
Een laatste advies wat de specialisten van Speedcube.nl je kunnen geven als je wilt starten met modelbouw is dat je iets hebt om je eindresultaten op te bergen. Een vitrinekast is hiervoor perfect. Het is een stofvrije plek waar je voldoende ruimte hebt om het te plaatsen. Bovendien is een opbergruimte van glas geschikt omdat je erdoorheen kunt kijken. Ook kun je ervoor kiezen om je kunstwerk op te bergen op display. Zo kun je altijd je bouwwerken bewonderen terwijl ze op een veilige plek staan.