Waarom is modelbouw goed voor je?
Veel mensen doen aan modelbouw omdat ze van nature interesse hebben om het te doen. Ze staan niet stil bij waarom het goed voor je is. Toch is het slim om te snappen welke voordelen modelbouw heeft als hobby. Gaandeweg kom je er namelijk achter dat modelbouw goed voor je is omdat je diverse vaardigheden ontwikkelt die je niet zo snel bij andere hobby’s opdoet! We vertellen je graag wat je precies aan modelbouw hebt. Bovendien kun je de lijst in dit artikel goed gebruiken om te zien of modelbouw iets is om je kinderen aan te introduceren.
Je leert de materialen en bouwtechnieken kennen
Allereerst leer je de materialen en de bouwtechnieken kennen. Hoe meer je werkt met hout, metaal en plastic, hoe beter je kunt inschatten wat je ermee kunt maken. Daarom is het slim om niet alleen een houten modelbouwpakket te nemen, maar je bijvoorbeeld ook met kunststof modelbouw bezig te houden. Ook krijg je met uitdagingen te maken door verschillende materialen aan elkaar te verbinden. Welke lijm gebruik je ervoor? Kun je bepaalde onderdelen klikken in plaats van lijmen of magneten gebruiken?
Je leert de constructies door en door kennen naarmate je nieuwe bouwpakketten in elkaar zet. Door de tijd heen zie je je bouwtechnieken verbeteren.
Je kunt je creativiteit erin kwijt
De creativiteit die bij deze hobby komt kijken is een grote reden waarom mensen zich ermee bezig houden. Voor sommigen is dit zelfs dé reden waarom ze aan modelbouwen doen. Je bepaalt volledig zelf of je je aan de meegeleverde handleiding houdt, of dat je iets totaal anders doet. Het kan zijn dat je andere kleuren mooier vindt of dat je nog wat extra’s wilt toevoegen aan het voertuig dat je aan het bouwen bent.
Met modelbouw kan dit allemaal. Creatief bezig zijn, visualiseren en ruimtelijk inbeelden hoe iets eruit ziet is allemaal heel goed voor je hersenen. Je traint het gedeelte wat met inzicht te maken heeft, waardoor je dit terugziet in andere aspecten van je leven.
Je verbetert je motoriek
Door constant bezig te zijn met het vasthouden van modellen en het schilderen van kleine details verbeter je je motoriek. Het zijn allemaal handelingen die de kleine spiergroepen in je handen en armen ontwikkelt. Denk aan knippen, plakken, vasthouden, snijden en schilderen. Zeker om de kleine details goed te krijgen moet je over controle van je spieren beschikken.
Je leert probleemoplossend denken
Hoe goed je je ook voorbereid, vroeg of laat krijg je te maken met onvoorziene omstandigheden. Het kan zijn dat de lijm niet goed werkt of dat bepaalde onderdelen niet helemaal goed vallen hoe jij het wilt. Wat het ook is, je moet probleemoplossend leren denken om met modelbouw aan de slag te gaan.
Het draait om je eigen creatie tot leven te laten komen, maar ook om te accepteren dat er fouten gemaakt worden. Zo goed en kwaad als het kan probeer je deze natuurlijk ongedaan te maken, maar soms zal je altijd een afdruk blijven zien. Op deze manier met de hobby bezig zijn leert je situaties te accepteren die je niet kunt veranderen én toch voor een mooi resultaat gaan.
Je moet je concentratie erbij houden
Als je niet je concentratie erbij houdt, gaat het fout. Zeker als het een groter modelbouw project is wat veel uren in beslag neemt is het een uitdaging om je aandacht erbij te houden. Tegenwoordig zijn er veel afleidingen in de vorm van social media en het internet, maar met je handen met iets bezig zijn waarbij je je concentratie erbij moet houden traint je hersenen om je te kunnen focussen op iets.
Je leert doelen te behalen
Het doel is meestal vrij duidelijk bij een modelbouwpakket: maak het model wat je hebt uitgekozen. Toch is het niet zo simpel. Je moet van tevoren visualiseren hoe het eruit komt te zien en er over een span van meerdere dagen of weken naartoe werken. Dit betekent dat je je doorzettingsvermogen oefent om doelen te behalen over een langere tijd. Ook als er dingen tussendoor komen die het bouwproject vertragen moet je ermee om kunnen gaan en gericht blijven op het doel.
Je leert gestructureerd werken
Zonder structuur kom je nergens met modelbouw. Niet voor niets ligt er een nadruk op het voorbereiden van je werk. Je wilt zo veel mogelijk van tevoren al gedekt hebben voordat je daadwerkelijk begint te snijden, lijmen en schuren. Probeer eens een van de bouwpakketten van Ugears af te krijgen. Stel jezelf doelen en ga aan de slag.
Constant een overzicht houden van welke onderdelen je nodig hebt, welke kleuren je in welke volgorde wilt schilderen en hoe lang het nog duurt voordat de verf of lijm droog is leert je allemaal gestructureerd werken.
Je komt veel te weten over de achtergrond van je modellen
Een voordeel waar niet iedereen bij stil zal staan is dat je veel over de achtergrond van je modellen komt te weten. Als je je verzameling uitbouwt leer je telkens een stukje van het voertuig, gebouw of figuur wat je bouwt. Bepaalde kenmerken die je nooit eerder zijn opgevallen springen nu in het oog en de informatie die je bij het modelbouwpakket krijgt geven je waardevolle achtergrondkennis over wat je aan het maken bent.
Het is ontspannend
Voor de meeste mensen is het zeer ontspannend om bezig te zijn met een modelbouw project. Het geeft een uitlaatklep van de dagelijkse dingen. Omdat je het vaak in een afgezonderde ruimte doet in een stille omgeving is het vaak een moment waarin je tot rust komt. Dit heb je nodig om optimaal te kunnen functioneren. Een rustmoment per dag is zeer bevorderlijk voor de kwaliteit van de rest van de dag. Je kunt je beter focussen op je werk en maakt je hoofd leeg om eventuele uitdagingen meteen op te pakken.
Welk bouwpakket kun je het beste mee beginnen?
Houten bouwpakketten zijn doorgaans goed om mee te beginnen. Dit komt vooral door het materiaal. Hout is robuust en stevig. Het kan het gewicht van wat je maakt goed dragen. Daarnaast is het makkelijk te lijmen. Zeker als je een voorgesneden variant neemt heb je een goed instapmodel te pakken waar je de hobby echt mee leert kennen. Een goede zet dus om te zien waarom modelbouw zo goed voor je is!